CONSILIERE VOCATIONALA SI IN CARIERA
„Dacă te pricepi bine la ceva, fă din asta o prioritate.” Maya Angelou
PLEDOARIE PENTRU UN SERVICIU ESENTIAL CONSILIEREA VOCATIONALA
Daca ar fi sa numesc CHEIA succesului in viata pe toate planurile, profesional, personal, social, as indica, fara ezitare, cunoasterea de sine si a potentialului propriu, adica cine esti, cum functionezi, pe ce abilitati te bazezi, care sunt limitele tale si modalitatile prin care poti sa dezvolti si sa valorifici tot acest ansamblu. Daca nu uiti cine esti, alegerile tale vor fi mereu potrivite si iti vor aduce motive de satisfactie si implinire.
„Drumul spre iad este pavat cu bune intentii” – Istoria declinului se prefigureaza de la varste fragede. De cate ori ai auzit de la parinti, bunici, alte rude, prieteni, vecini, sfaturi gen „Fa-te doctor, vei fi foarte bine platit!”, „Fii ca Mircea, e IT-ist si munceste de acasa pe bani multi!”, „Sa devii politist, e o meserie sigura!”, „Nu te duce la actorie, nu e o meserie care sa tina de foame!”, „Fa o facultate, altfel vei munci din greu!” etc. O intreaga pleiada de mesaje te bombardeaza din copilarie, insistand pe CE MESERIE ar trebui sa ai TU ca sa considere ALTII ca esti realizat. Am vazut atatea cazuri de adolescenti si adulti nefericiti pentru ca au facut o alegere mai putin inspirata, atat educationala – profil de liceu sau de facultate nepotrivit, cat si carieristica – o meserie in care nu performau si nu le oferea satisfactie. Si cand te gandesti ca majoritatea dintre acestea au fost rezultatul bunelor intentii ale familiei sau prietenilor, care, din dorinta de a face un bine copilului, i-au facut mai mult rau, orientandu-l catre un traseu de viata si profesional care nu se potrivea dorintelor si capacitatilor sale, cu repercursiuni majore in plan psihosomatic si relational.
„Never say never” – Niciodata nu este prea tarziu sa faci un pas decisiv in viata, indiferent daca este vorba despre tine, adult de orice varsta sau despre copilul tau. Am intalnit persoane care au facut o schimbare de cariera majora intre 40-50 de ani, s-au inscris, de pilda, la facultatea de medicina, fiind acum doctori de renume. Am indrumat elevi catre o specializare de liceu sau de facultate pe care nici ei si nici parintii lor nu se gandisera sa o ia in calcul, iar flacara pe care am vazut-o in ochii acestora la revelarea unei noi directii de cariera, mult mai potrivită pentru ei, mi-a incalzit inima de fiecare data.
Stiu bine cat de greu poate sa fie sa evaluezi obiectiv propriile competente sau ale copilului tau, este normal sa fie asa, pentru ca acest demers este un proces care trebuie sa se desfasoare cu sprijinul unui specialist. De aceea, te invit sa faci o programare pentru CONSILIERE VOCATIONALA care sa faciliteze procesul descoperirii vocatiei si alegerii unui traseu educational si profesional compatibil cu aspiratiile si potentialul psihoaptitudinal.
VOCATIA – este acea chemare pe care o simti in legatura cu un anumit domeniu de activitate, un sentiment de implinire pe care il ai cand faci ceva anume si care te motiveaza mereu, indiferent de greutati, sa mergi mai departe pe drumul ales. Vocatia presupune TALENT SI MUNCA, adica abilitati prerechizite dar, mai, ales, dezvoltate prin exersare indelungata, la care contribuie, ca facilitatori sau inhibitori, si alte variabile psiho-genetice, educationale, de mediu, contextuale. Sunt ingrediente esentiale care trebuie a fi luate in considerare cand decizi cu realism ce e de facut mai departe iar eu iti pot fi alaturi in aceasta calatorie pe drumul sinuos al cunoasterii de sine si descoperirii vocatiei, a carierei de urmat. Desi o idee comuna in filozofie si literatura este ca „Nu conteaza destinatia ci calatoria”, eu va promit ca, in cazul tau sau al copilului tau, atat drumul alaturi de un profesionist cat si destinatia la care veti ajunge prin pasiune si munca sustinuta, va vor oferi motive de satisfactie si bucurie pe toate planurile vietii.
CONSILIERE VOCATIONALA SI IN CARIERA
CONSILIERE VOCATIONALA
In cadrul cabinetului am preferat sa abordez consilierea vocationala ca pe un serviciu diferit de consilierea in cariera, din motive de ordin practic care au legatura cu diferentele subtile dintre ele. Consilierea vocationala se concentreaza mai mult pe procesul autocunoasterii, al constientizarii resurselor personale disponibile, atat existente cat si potentiale, dar si pe explorarea unor domenii de cariera potrivite si a oportunitatilor de formare si de educatie. Iti va fi un ajutor pretios in luarea unei decizii cu privire la alegerea carierei, a traseelor ocupationale alternative, a specializarii de liceu, facultate, postuniversitate, cursuri etc.
Se adreseaza adultilor si copiilor peste 12 ani, pentru care este nevoie de acordul scris al parintilor.
Include doua tipuri de activitati care pot fi realizate in 1-2 sedinte:
– Evaluarea psihologica a abilitatilor cognitive, personalitatii, intereselor profesionale, valorilor personale, strategiilor de invatare, motivatiei etc. printr-o metodologie care contine teste validate stiintific (2-4 ore).
– Consilierea vocationala, in sensul oferirii de feed-back personalizat si recomandari privind profilurile educationale si domeniile de cariera potrivite, in baza raportului de evaluare psihologica (50 minute).
Consilierea vocationala in cazul adultilor nu ar trebui sa se opreasca aici, ci sa continue cu servicii de consiliere si orientare in cariera care sa augmenteze un plan de cariera realist, urmat de decizii si actiuni concertate pentru a fi pus in aplicare in perioada urmatoare.
CONSILIERE IN CARIERA
Consilierea in cariera cuprinde un spectru mai larg de activitati care se concentreaza pe aspecte practice, strategii, tehnici si urmareste dezvoltarea abilitatilor, gestionarea schimbarilor si rezolvarea problemelor legate de cariera.
Daca in consilierea vocationala am parcurs etapa de autocunoastere si cea de explorare, in consilierea in cariera ne focusam pe etapele de dezvoltare, de luare a deciziilor profesionale si de aplicare pentru job.
Coachingul de cariera va fi adaptat nevoilor tale si se poate concentra pe:
• Stabilirea unui plan de cariera: identificarea obiectivelor de cariera si a strategiilor de atingere;
• Imbunatatirea abilitatilor de cautare a unui loc de munca: redactarea CV-ului si a unei scrisori de intentie, completarea unui profil de Linkedin, utilizarea de platforme de recrutare, pregatirea pentru interviul de angajare, dezvoltarea abilitatilor de networking etc.;
• Gestionarea tranzitiilor si schimbarilor de cariera;
• Invatarea unor strategii sau tehnici de echilibrare a rolurilor personale cu cele profesionale, adaptare la locul de munca, reducere a stresului, rezolvare de conflicte, managementul timpului, luare a deciziilor in functie de factori relevanti;
• Dezvoltarea competentelor de comunicare, relationare, negociere, leadership etc.
Un program bine realizat de consiliere si orientare in cariera te poate aduce foarte aproape de succesul dorit, indiferent in ce etapa a vietii esti, tanar la inceput de drum sau senior care doreste o directie noua.